divendres, 29 de juny del 2012

Sobre el finançament


Un dels principals problemes dels valencians és el deute de la nostra Generalitat. Este és degut per una banda i com molt s'encarreguen de recordar-nos tots els mitjans de comunicacions pel balafiament en grans esdeveniments i corrupteles del nostre govern. Però no s'ha d'oblidar que el finançament de la nostra terra està per baix de la mitjana. Com molt be explica Rafael Beneyto (directiu de Caixa Ontinyent, l'única caixa s'ha salvat de la crema) al seu llibre El finançament delsvalencians, una insuficiència històrica tant en el model de finançament de 2002 (creat pel govern d'Aznar) com en el del 2009 (del govern de Zapatero) la quantitat de diners per capita que rebem els valencians està per baix de la mitjana. Amó és greu, però més greu és encara el que explica de manera senzilla el mateix Beneyto a País Valencià, capital Valladolid que no és una altra cosa que el fet que Castella i Lleó té una renda per capita superior a la nostra, però com recapta menys impostos (és a dir, tenen una pressió fiscal inferior) el sistema els premia donant-lis més diners, aproximadament 650€ per cada habitant. El resultat és molt clar, a l'any 2000 tenien un PIB per habitant superior en sis punts al castellano-lleonés mentre que ara ens sobrepassen per quatre punts.

Doncs be el PSPV, després de l'elecció de Ximo Puig com a secretari general, està intentant guanyar-se a l'opinió pública i per això va presentar una Proposició No de Llei a la Comissió d'Hisenda i Administracions Públiques del congrés demanant una millora en el finançament del País Valencià, finançament, no oblidem, aprovat per un govern del PSOE. La proposició ha sigut rebutjada, fet que demostra la nul·la capacitat que té el PP (i els partits estatals en general) per a defendre els nostres interessos, sobretot tenint en compte que les corts valencianes aprovaren per unanimitat una proposició del PP valencià demanant una millora en el nostre finançament. A més també demostra que gràcies als casos Gürtel, Brugal i demés el PP valencià està en quarantena i qualsevol iniciativa seua serà prudentment ignorada per les oficines de Génova per la por a que els claven en un altre embolic o a que tornen a fer el ridícul com els va passar amb la proposició de llei del PP valencià per a defensar els símbols espanyols als esdeveniments esportius.

El que mai sabrem és si el PPCV vol realment una millora en el finançament perquè el considera injust el , ho fa de cara a la galeria per a guanyar vots o simplement ho vol per a tindre més diners per a gastar en grans esdeveniments.

PD:Mirant esta notade premsa en que la consellera d'educació es vanaglòria de ser la comunitat que més diners gasta en educació crec que realment pensen que el sistema de finançament és just. Be, o tal vegada és que en tot el departament de premsa de la conselleria no hi ha ni una sola persona capaç d'interpretar una estadística. Primer com totes les autonomies no tenen les mateixes competències no totes tenen un pressupostos equivalents. Per exemple, Catalunya o el País Basc tenen transferides les competències de policia, policies que cobren dels seus governs autonòmics i no de l'estat com els nostres guàrdies civils o policies nacionals. A més, gastar un percentatge més alt no implica gastar menys. Una persona pobre pot gastar el 60% dels seus ingressos en menjar mentre que una rica pot gastar nomes el 30% però com guanya deu vegades més està gastant més diners en menjar. I per últim el fet realment important és la inversió per alumne. La nostra és una comunitat amb una població jove comparada amb altres com Aragó o Astúries motiu que fa que la nostra població escolar siga superior proporcionalment a la d'estes. Encara que és possible que si que hagen entés les estadístiques però que simplement vulguen enganyar a la ciutadania fent-los creure que continuem sent lo més del món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada