dilluns, 8 d’octubre del 2012

Vergonya


Un altre any és nou d'Octubre, el nostre dia nacional i un altre any, per a variar, el sentiment que més m'acompanyarà este dia és el de vergonya. Vergonya perquè els nostres governants han deixat que el que hauria de ser un dia de celebració per tota la ciutadania se l'hagen apropiat un grup d'ultradretans que a més a més ni saben res del que significa este dia ni el respecten. Si este fóra un país normal, els violents, els que no respecten les idees del altres mai hagueren pogut participar en la processó cívica i, evidentment, no ho farien amb la impunitat de la que gaudixen ara on, en el súmmum de l'esquizofrènia la policia per a protegir a la gent normal en lloc de dissoldre'ls a ells rodeja els no violents com si foren culpables d'algun delicte.

Però es que encara si este país fóra mig normal i es permetera a tota esta gentola desfilar al costat de la senyera de tots, no ho podrien fer portant banderes espanyoles, simplement perquè deixant a banda les ideologies personals, no toca fer-ho un dia com el nou d'Octubre quan es ret un homenatge a la nostra senyera i per extensió a la nostra identitat com a poble.

Els culpables de tot açò són molts. Els primers, òbviament, són els violents, per existir. A estes alçades del segle vint-i-u no entenc com poden existir ideologies excloents com les seues. Però no són els únics. Els polítics que ho permeten, començant per l'alcaldessa (que en lloc de jugar al ping-pong hauria de vetlar pels interessos de tots) passant per la delegada del govern, l'inefable Paula Sánchez de León, que llança els antidisturbis contra els estudiants però no s'atrevix amb els d'Espanya 2000, el GAV i tots els demés.

Però no només és culpa seua, l'esquerra valenciana també té la seua part. Si no hagueren renunciat als nostres símbols fa anys posicionant-se al costat del nacionalisme pancatalanista no estaríem parlant ara mateixa de res. Que partits com el PSPV-PSOE que cada vegada més oblida la primera part del seu nom ja que s'ha convertit en una simple delegació valenciana del PSOE continue encara renegant de la senyera coronada que ells mateixa han aprovat com a oficial en l'estatut de 2006 no té ni peus ni cap. També que el principal partit que s'autodenomina nacionalista valencià com és el Bloc, fins fa pocs anys tampoc participara en els actes oficials era una altra incoherència ara per sort solucionada. Però de totes maneres encara queda molt. Assistir als actes de la vesprada manifestant-se amb col·lectius com Maulets o el PSAN, que enyoren encara els tempsde la lluita armada no és propi de partits que s'autodenominen democràtics. Per no parlar del fet que el manifest redactat per la comissió nou d'Octubre, la que organitza la manifestació són incapaços de dir-li a la nostra llengua com l'anomena de forma natural la immensa majoria dels seus parlants sense que implique cap tipus de secessionisme o que consideren fonamental per al nacionalisme valencià l'existència d'un espai català de comunicacions posant al mateix nivell la vergonya que ha protagonitzat la nostra televisió durant els últims 15 anys (i vull recalcar el de nostra, ens agrade o no) amb la recepció d'un canal que per molt que siga en la nostra llengua ni es nostre ni pretén ser-ho ni dóna una visió realista de la nostra societat. És simplement una qüestió d'intel·ligència, anant a eixa manifestació no van a guanyar cap vot i poden perdre'n molts.

De totes maneres jo estaré demà pel matí en la plaça de l'ajuntament demostrant amb orgull que sóc valencià, per molt que per motius de seguretat ja que aniré amb la meua filla tal vegada no participe com m'agradaria en la processó cívica com sí que faran uns quants centenars de valents, espere que més que l'any passat, espere que menys que l'any que ve.

5 comentaris:

  1. No acabo d'entendre què vols dir al final de l'últim paràgraf perquè no trobo el manifest a què fas referència. Rebutges la unitat del català/valencià? Estàs en contra que TV3 es vegi al País Valencià?

    Crec que no entenc què vols dir :P.

    ResponElimina
  2. El manifest el tens ací (http://www.elperiodicodeaqui.com/noticia/POLITICA--Comunitat--MANIFEST-COMISSIO-9-D-OCTUBRE--El-perio/28103)

    Simplement vull dir que no fa falta que venguen com a manifestació del nacionalisme valencià una cosa que no ho és ja que els seus interessos son uns altres. Per exemple, el nom oficial de la llengua que parlem i el que gasta el 99% dels valencians és valencià, sense que això implique que siga una llengua diferenciada del català però estos nacionalistes valencians no són capaços de gastar eixe nom. El tema de TV3 és més del mateix. Jo estic a favor que es veja ací però no crec que cal que siga un tema principal no en una sino en moltes manifestacions nacionalistes valencianes (ja en portem uns anys amb el tema) ni sobretot posar-la al mateix nivell que la televisió pública valenciana.

    ResponElimina
  3. El tema dels noms sempre l'he trobat una ximpleria, aquí a Catalunya hi ha qui diu "per què li han de dir valencià, si és català? Són el mateix!". Jo últimament, sobretot des que estic amb una noia de Vila-real i conec més la vostra terra :), intento fer una mica de pedagogia i els explico que no és un invent d'ara com la bandera, que sempre li heu dit valencià i punt.

    Dit això, crec que als catalano/valencianoparlants no us faria cap mal que hi hagués un vincle més estret i més contacte en general entre Catalunya i el País Valencià, sobretot si acabem esdevenint independents, cosa possible. Perquè, tot i que no conec la situació a totes les zones de la vostra terra, sí que em sembla que allà el valencià és una llengua de segona, i que podria tenir un paper més important a la vida pública. Fins i tot a les zones de majoria valencianoparlant sembla que per les coses serioses es tendeix a fer servir el castellà. Per exemple la meva xicota diu que mai no parla valencià amb un desconegut, per exemple en una botiga on no ha entrat mai, per si no l'entenen.

    De fet un cop ens va passar, que vam entrar a una botiga a comprar tabac, un dels dependents ens va parlar en castellà, vam tenir la conversa en castellà i després resulta que entre ells parlaven valencià. No és absurd? Fins i tot a mi, que el català no és la meva llengua materna, em fa pena.

    ResponElimina
  4. Exacte MrBlonde, el tema del nom de la llengua està més que superat. Els valencians li hem dit valencià des de fa segles sense això signifique que siguen dos llengues diferents. Per este motiu no entenc que els que s'autodenominen nacionalistes valencians continuen empenyats en emprar una terminologia que causa rebuig en bona part de la societat valenciana. Pel be de la llengua hem de fer qualsevol cosa que fomente el seu ús.

    PD:Respecte a la bandera no és un invent d'ara ni molt menys, però este no és el lloc per a debatr-ho. Si vols més informació

    http://www.ventdcabylia.com/2009/10/definitiu-la-senyera-de-valencia-amb.html

    ResponElimina
  5. Que la bandera existia és ben conegut, però era la bandera de la ciutat de València! El fet d'adoptar-la com a símbol del País Valencià és el que em sembla un "invent". El fet d'haver d'inventar una bandera modificant-ne una que d'alguna manera ens agermanava a tots ens hauria de fer reflexionar sobre les coses que tenim en comú els territoris de l'antiga Corona d'Aragó en una època en què hi ha rebuig de tots els territoris cap a l'altaneria de Catalunya en els darrers temps.

    I que consti que fa temps que critico que les quatre barres sense res més siguin el símbol de Catalunya, ni tan sols serveixen com a símbol dels "Països Catalans", perquè també és la bandera de l'Aragó, on al 90% del territori mai s'ha parlat català.

    ResponElimina