dilluns, 2 de juliol del 2012

Un dies tristos


Hui és dia de celebració, la selecció espanyola ha guanyat l'Eurocopa i pareix que els nostres problemes s'han acabat de sobte. Però no és així, ja que este cap de setmana s'han ajuntat dos situacions que m'afecten de ple. La primera, i més coneguda són els incendis que estan cremant els nostres boscos. No cal parlar més sobre la catàstrofe ecològica que s'ha produït. La quantitat d'hectàrees cremades no es coneix encara però de segur estaran al voltant de 50.000. Esta immensa quantitat, a més de ser més que les que s'han cremat als últims deu anys, significa que s'han cremat cinc-cents kilòmetres quadrats que és aproximadament la superfície de tota la comarca de la Costera, o com es solen mesurar estes coses i més en estes dates, vora cent-mil camps de futbol.

Evidentment, per a assolir estes xifres catastròfiques s'han de donar moltes circumstàncies La primera és la meteorològica; la ponentada que patirem dijous i divendres fou de les grosses (vora quaranta graus a les zones incendiades, de fet jo vaig arribar a vore quaranta-dos a Xàtiva) amb una humitat molt baixa i sobre tot un vent que bufà amb força i que va fer que en apenes unes hores el foc recorreguera els vint quilòmetres en línia recta que hi han entre Cortes de Pallás i Dosaigües. A més es donaren en els dos casos imprudències com la crema de restolls i l'utilització d'una radial en mig del camp.

Però no s'ha d'oblidar l'actuació de l'administració que porta retallant en laprevenció i extinció d'incendis des de fa anys. Arribant a extrems tan ridículs com acomiadar brigadistes per a gastar-se els mateixosdiners en tot-terrenys de luxe. Està clar que encara que no els agrade els responsables polítics han de pagar per les situacions que es produïxen durant el seu mandat i de la mateixa manera que l'estiunegre de 1994 ajudà a la caiguda del govern socialista, estos dies infernals ho facen amb el govern del PP.

A més a mi personalment m'afecten els dos incendis de manera propera. El de Cortes s'ha estés fins a Montroi , Real i Torís, que són pobles propers a Torrent (on visc) i que a més són zones per les que rode a sovint quan faig entrenaments amb bici. De fet, un dels objectius que tenia enguany era arribar a Dosaigües, cosa que suposa 85 km aproximadament des de ma casa. Però no se si ho faré perquè se amb certesa que tota eixa zona s'ha cremat. L'incendi d'Andilla m'afecta de manera més especial encara. La meua família és de Sogorb, on estiuejava i passava les vacances i molts caps de setmana quan era menut. Com a tota la població de l'Alt Palància el santuari de la Cova Santa té un gran valor sentimental per a mi però es que a més els meus iaios passaven els dos mesos d'estiu allà dalt per a fugir de la calor i jo quasi tots els anys passava algun dia a l'hospederia. Per desgràcia, amb les pinades hui cremades han desaparegut molts records de la meua infància, confiem en que s'haja salvat l'hospederia i el santuari. Però és que a més tenim un camp d'oliveres pujant a la Cova Santa, i la carretera que va cap allà la tallaren ahir abans d'arribar al nostre camp, per tant és possible que s'haja cremat.


La policia a la porta del Prop d'educació.
D'altra banda vos informe que des de ahir juntament amb tots els interins d'educació (he llegit xifres que van des de els tres mil fins als sis mil) estic oficialment a l'atur. Per a estalviar-se dos duros (perquè anem a cobrar la liquidació, i les parts proporcionals de la paga extra i vacances) la conselleria d'educació ens deixa al carrer, per a donar exemple. Econòmicament no seria un gran problema (anem a cobrar l'atur) si no fóra perquè com han pujat la jornada lectiva i augmentat les ràtios no saben si tornarem a treballar el curs que ve, per no parlar que si este sistema continua anem a cotitzar cinc anys cada sis cursos amb el que això comporta de cara a la jubilació.

Hui hi havia convocada pels sindicats una protesta al Prop d'educació amb l'idea d'anar tots els interins a demanar el certificat d'empresa i de cessament per a col·lapsar les oficines de l'administració. I la veritat és que ha eixit de meravella. Als pocs minuts de començada la protesta ha arribat una furgoneta de la policia nacional i s'han posat en la porta per a controlar la gent que entrava ja que no cabia ningú més.

Espere que tinguem demà un poquet de ressò mediàtic però amb tanta selecció ho veig difícil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada